Uit de kast komen

uit de kast komen

Voordat je aan je ouders gaat vertellen dat je uit de kast komt, zijn er een paar dingen waar je eerst over na moet denken.

Het eerste is dat je je het ergste scenario moet voorstellen.

Je denkt misschien dat je ouders geen moeite hebben met deze informatie, maar wat als dat wel zo is?

In werkelijkheid reageren de meeste ouders niet slecht op het nieuws (uit de kast komen) maar misschien moet je erover nadenken indien dit wel zo is, voor het geval dat.

Als je nog bij je ouders woont en ze besluiten je eruit te zetten, heb je dan een plek waar je heen kunt gaan? Vraag aan een vriendin of je bij haar mag blijven, voor het geval dat.

Ben je financieel afhankelijk van je familie? Ben je afhankelijk van ze omdat ze je school betalen?

Niemand wil geloven dat haar ouders het collegegeld stopzetten omdat je ervoor uit bent gekomen dat je lesbisch bent, maar je zult niet de eerste zijn. Als je denkt dat je ouders misschien toch dat type zijn, misschien kun je dan beter wachten totdat je niet langer financieel afhankelijk van ze bent.

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is waarom je wilt dat je ouders weten dat je uit de kast komt?

Is het omdat je hen wilt laten weten omdat het een belangrijk deel van jezelf is?

Prima.

Maar als je antwoordt “ik denk dat het tijd wordt dat zij met mijn homofobe gevoelens leren omgaan” is, dan zou je eerst eens moeten nagaan wat dat precies inhoudt en wat het met je relatie zou kunnen doen.

Hoewel het verleidelijk is, breng het niet ter sprake tijdens een ruzie of als je boos bent. Die gevoelens zullen opwegen tegen de boodschap die je aan je ouders probeert te vertellen en kan het moeilijker maken voor je ouders om het nieuws te accepteren.

Je kunt er eens over nadenken het eerst aan een ander familielid te vertellen dat je uit de kast komt voordat je het je ouders vertelt. Een tante, nicht, broer of zus kunnen een bondgenoot voor je kunnen zijn als je ouders over de rooie gaan.

Het juiste “uit de kast kom” moment

Probeer een tijd te kiezen dat je niet gestoord wordt met je ouder(s). Het is meestal beter om dit niet te doen rond een familiefeest zoals een verjaardag of vlak voor kerstmis. Er is rond deze tijd van het jaar meestal al genoeg stress. Maar als dit de enige praktische tijd is, probeer het dan op een dag te doen die minder hectisch is.

Ik zou aanraden het persoonlijk te vertellen in plaats van via de telefoon, in een brief of email. Er is geen vervanging voor persoonlijk contact.

Als je al met iemand omgaat, breng haar dan niet mee. Alhoewel je misschien steun van haar kunt krijgen, zal het waarschijnlijk voor je ouders makkelijker zijn als je alleen bent.

Er is later na het uit de kast komen nog genoeg tijd voor introducties. Of, als je ouders je geliefde al ontmoet hebben en ze waren verrukt over haar, kun je ze laten weten dat zij de ware is voor jou.

Bedenk wat je gaat zeggen

Het is een goed idee om van te voren te bedenken wat je gaat zeggen. Oefen met een vriendin. Vraag anderen hoe zij verteld hebben dat ze uit de kast kwamen. Leer van hun fouten.

Hebben je ouders je gevraagd of je lesbisch bent? Als ze dat doen dan zou dat het juiste moment zijn het ze te vertellen. Als iemand het vraagt, betekent dit meestal dat ze klaar zijn om het antwoord te horen. Je kunt overrompeld zijn door de vraag en het op dat moment ontkent hebben.

Maar maak je geen zorgen, je kunt dat gesprek gebruiken om de draad weer op te pakken en zeggen “Mam, weet je nog dat je me vroeg of ik lesbisch was…..”

Geduld hebben

Acceptatie kost tijd. Wees geduldig met je ouders.

Net zoals het bij jou een tijdje duurde om ervoor uit te komen, hebben je ouders ook tijd nodig.

Hoe reageren je ouders in stressvolle situaties? Dit zal een goede graadmeter zijn hoe ze jouw nieuws zullen ontvangen. Schreeuwen ze? Drinken ze?

Verander onmiddellijk van onderwerp of ga een klusje doen.

De manier hoe ze op andere stressvolle situaties reageren, is een goede graadmeter van hoe zij jouw nieuws zullen verwerken. Als je moeder plotseling opstaat en de was moet doen, laat haar dan.

Iets om in gedachte te houden is dat je ouders dit als een verlies kunnen ervaren. Zelfs al ben je enthousiast en trots op deze keuze in je leven, dan hebben zij misschien nog wat tijd nodig om de dromen die ze voor jou hadden te laten varen.

Ze kunnen denken dat ze je nooit voor het altaar zullen zien staan of dat ze ooit grootouders worden.

Maar als ze je als lesbienne accepteren, zullen ze zien dat deze dingen ook voor jou mogelijk zijn.

Op dit moment zien ze dat misschien niet.

Vragen

Wees bereid om vragen te beantwoorden als je uit de kast komt bij je ouders.

Laat ze weten dat dit niet iets is waarvoor je gekozen hebt noch dat het hun schuld is. De enige keuze die je gemaakt hebt is om eerlijk met hen te zijn.

Behoren je ouders tot een religie die homoseksualiteit veroordeelt? Je zou je kunnen voorbereiden met een aantal religieuze leerstellingen van hun geloof om deze argumenten tegen gaan.

Of wees gewoon bereid hen te laten weten dat je voor je eigen overtuigingen hierover uitkomt en dat je deze met hen wilt delen.

Laat hen weten dat je blij bent en dat je je leven hebt aangepast. Laat hen weten dat je vriendinnen en andere familieleden hebt die je liefde geven en je steunen. Je ouders maken zich misschien zorgen over discriminatie waarmee je geconfronteerd kunt worden.

Verzeker hen ervan dat je voor jezelf kunt opkomen en dat je je gezond verstand gebruikt.

Het zou kunnen dat je ouders iemand nodig hebben om mee te praten. Zelfs als het erop lijkt dat ze je niet accepteren, vergeet dan niet dat mensen kunnen veranderen en de meeste ouders wel bijdraaien.

Je wilt misschien niet dat de hele familie het weet over je seksuele geaardheid, maar denk eraan dat je ouders ondersteuning nodig hebben en kunnen gaan praten met anderen.

Dat is hun goed recht! Als er iemand is waaraan ze het niet moeten vertellen dat je uit de kast bent, vergeet dan niet dit aan hen te zeggen.

Ademen

Gefeliciteerd! Je hebt het gedaan. Je bent uit de kast gekomen!

Geef je ouders de ruimte die ze nodig hebben en neem  ook wat tijd voor jezelf. Ga zelf iets speciaals doen. Neem een warm  bad, ga eten met vrienden of ga naar de film.

Misschien heb je behoefte om tussen andere bi en lesbische mensen te zijn om te delen, dus ga naar een homobar, koffiehuis of inschrijven op een lesbische datingsite. Feliciteer jezelf. Je hebt het gedaan!

Hebben deze tips je geholpen om uit de kast te komen?

Lees ons advies voor het vinden van een leuke vriendin! Heb je nog vragen over uit de kast komen of een ander onderwerp? Stuur ons dan een mail!

Comments

  1. ga er voor gewoon,mijn ouders zijn helaas beide overleden,mijn moeder ,en familie heeft vlak na haar ovelijden mij gezegd,we hebben het altijjd geweten,mijn familie accepteerd me zoals ik ben,alleen ik moet nog steeds me zelf accepteren,terwijl ik ben wie ik ben,ik ben een vrouw(jongensachtig),maar ik voel me echt zo goed,zolang iedereen mij accepeteerd zoals ik ben

Speak Your Mind

*