Een lesbische dochter, wat nu?

Of je kind je heeft verteld dat ze lesbisch is, of je bent er per ongeluk achter gekomen dat ze op vrouwen valt, je dochter heeft je nodig.

Ieder kind heeft de angst dat haar geaardheid niet geaccepteerd zal worden door haar ouder.

Ongeacht je geloofsovertuiging, angst voor vooroordelen, je moet je kind laten weten dat je onvoorwaardelijk van haar houdt.

Hoe kan ik mijn dochter steunen in haar coming out?

Je kind is nog steeds dezelfde persoon die ze was voordat ze uit de kast kwam.

Onthoud goed, haar seksuele voorkeur is slechts een deel van wie ze is.

Je dochter die fan is van voetbal en Metallica is nog steeds dezelfde waarvan je sinds haar geboorte zoveel van houdt. Er is niks aan haar veranderd. Je weet nu alleen meet over haar en haar leven.

Laat je dochter merken dat er niks veranderd is. Zorg ervoor dat je doorgaat met de dingen die jullie altijd al als gezin deden.

Laat merken dat haar leven je interesseert

Praat met je kind. Als je jezelf comfortabel voelt om vragen over haar seksuele voorkeur te vragen, doe dit dan gerust. Maar overdrijf het niet, leg er niet teveel nadruk op.

Praat met haar over verschillende onderwerpen zoals, school of werk en hobbies of leuke dingen die ze met vrienden doet.

Kinderen die met hun ouders kunnen praten over van alles en nog wat hebben minder snel de neiging om riskant gedrag te vertonen.

Wat gaat er door jou heen?

Misschien neem je het jezelf kwalijk dat je kind lesbisch is.

Stop ermee!

Het is niet jouw ‘schuld’. Je wordt zo geboren, het is geen gedrag, het is niet te beïnvloeden.

Misschien voel je je down en alleen, heb je het gevoel dat je er met niemand over kunt praten. Zoek iemand die je kan helpen, bij wie je vertrouwelijk je verhaal kwijt kunt. Er zijn tal van hulpgroepen en forums die je kunt raadplegen. Van andere ouders of van andere lesbiennes.

Misschien kunnen zij je advies geven over waar je dochter misschien doorheen gaat en hoe je haar het beste kunt steunen. Het beste is natuurlijk om dit aan haarzelf te vragen.

Het leven zou kunnen veranderen dan hoe je het voor je kind had voorgesteld. De meeste ouders staan niet eens stil bij de mogelijkheid dat hun kind wel eens lesbisch zou kunnen zijn. Ze hebben het plaatje van huisje, boompje, beestje in de traditionele zin in hun hoofd.

Om dit plaatje los te laten kost tijd en kan best moeilijk zijn. Onthoud alleen wel dat dit jouw droom was. Je kind kan er nog steeds voor kiezen, alleen staat er dan een andere vrouw naast haar.

Ook al heeft je kind er niet voor gekozen om lesbisch te zijn, soms maken ze alsnog keuzes in hun leven waar jij het niet perse mee eens hoeft te zijn.

Hoewel dit moeilijk voor je kan zijn, onthoudt dat het haar leven is en dat ze dit mag leiden zoals zij wilt.

Waar je dochter misschien doorheen gaat

Wanneer mensen uit de kast komen kunnen er veel onzekerheden ontstaan over hun plekje in de maatschappij.

Passen ze nog wel bij hun familie? Zullen ze ooit nog trouwen? Wanneer je gelovig bent, hoe gaan je mede gelovigen ermee om? Zullen ze nog geaccepteerd worden door hun vrienden?

Hier heb je een keuze. Help je je kind door te laten voelen dat ze geliefd is en dat je haar geaardheid accepteert? Of zorg je ervoor dat je bijdraagt aan een geïsoleerd gevoel? Zorg ervoor dat je kind zich altijd op haar gemak en welkom voelt binnen je gezin, wat de buitenwereld er ook van zegt.

Misschien heeft je dochter behoeft om met andere lesbiennes te praten.

Er zijn steungroepen voor jongeren die lesbisch zijn. Hier kan ze ervaringen uitwisselen en andere lesbiennes leren kennen. Kom voor je kind op als iemand een vervelende opmerking maakt of als iemand homofobisch reageert.

Met wie kan ik het delen?

Naar wie ze uit komt is haar keuze. Aan wie jij het vertelt kan bepalend zijn voor haar leven.

Aan de andere kant, misschien heb je er behoefte aan om er met iemand over te praten en wil je deze belangrijke gebeurtenis niet voor jezelf houden.

Het is belangrijk dat je de hulp en steun krijgt die je nodig hebt. Vraag eerst aan je dochter of ze het goed vind dat je het met iemand deelt. Laat haar weten dat je met iemand moet praten om jezelf te steunen.

Wanneer lesbisch zijn niet in het geloof wordt geaccepteerd

In sommige religies is homoseksualiteit een zonde. Ook zijn er culturen waarbij het wel geaccepteerd wordt. Het gesprek over dit onderwerp is nog steeds gaande en dit zal nog lang zo blijven.

Als je dochter en jij dezelfde religie hebben, ervaart ze waarschijnlijk dubbele gevoelens. Steun haar door met haar te praten en zeg dat het goed is, ze is op aarde in deze vorm omdat dit zo bepaald is.

Onmacht

Vooral gelovigen kunnen onmacht voelen. Maar ook als je geen religieus persoon bent kun je het gevoel hebben alsof je niets meer in de hand hebt. En dat heb je ook niet. Maar wat je wel kunt doen is erover praten en geef het een mooi plekje. Je kunt je verhaal hier anoniem kwijt, voor mij apart gebruik je dit als dagboek waarbij je de gedachten die je hebt op een rijtje zet.

Wie weet ben je anderen tot steun of vindt je het hier in de verhalen van anderen.

 

Speak Your Mind

*