Pap, mam, het is geen fase

Als ouder wil je het beste voor je kind. Ze worden geboren en zijn geliefd vanaf het eerste moment.

Het kan zijn dat je al een verwachting hebt van hoe haar leven eruit komt te zien.

En dan gebeurt er iets dat je niet zo snel aan zag komen…

Ze neemt je in vertrouwen en verteld je dat ze op vrouwen valt en dat het geen fase is. Hoe ga je daar mee om? En hoe stel je je verwachtingen bij?

Uit de kast: pas je verwachtingspatroon aan

Van oudsher stellen we een gelukkig, gezond en volwaardig leven gelijk met een heteroseksuele relatie, trouwen en kinderen krijgen. Misschien had je al bedacht hoe de bruiloft van je dochter eruit zou komen te zien en zag je in de toekomst kleinkinderen.

Er is niets mis met deze leuke gedachten. Je wilt dat je kind gelukkig is en haar eigen liefde vindt.

Wanneer een kind uit de kast komt breekt er een periode aan waarin je deze toekomstmogelijkheden moet bijstellen. Om je ineens in te beelden dat je kind op vrouwen valt en jij je plannen voor haar moet bijstellen kunnen als een schok komen.

Het is van vitaal belang dat, hoewel de dingen anders zijn dan je jezelf had voorgesteld, de centrale gedachte die je had voor je kind nog steeds voorop staat, namelijk haar geluk.

De situatie is anders, maar het is niet slechter of beter. Je dochter kan dezelfde liefde vinden in een vrouw-vrouw-relatie, als dat ze had gekund wanneer ze hetero zou zijn. Er is ook geen reden te bedenken waarom je er geen deel van uit zou kunnen maken.

Natuurlijk is het denkbaar dat je dochter zelf geen kinderen zal krijgen, maar dit heeft niks te maken met haar geaardheid. Er zijn genoeg heteroseksuele stellen die geen kinderen willen.

Het is verkeerd om de dromen die je hebt als ouder zijnde door de strot van je kinderen te proppen. Ze moeten zelf ontdekken wat geluk voor hen betekend met jouw steun en acceptatie.

Het is tijd om het levenspad van je dochter aan te passen, dit kan meteen de tijd zijn dat je een meer open en eerlijke relatie met je kind krijgt.

Gezinnen in alle samenstellingen

Oorspronkelijk denken we aan een man en vrouw die samen kinderen opvoeden, maar gezinnen komen in alle kleuren, vormen en formaten in deze moderne wereld: alleenstaande ouders, gelijkslachtige ouders, mensen die pleegkinderen hebben of adopteren, kinderen die bij andere familieleden wonen en ga zo maar door.

Het is liefde en een positieve omgeving wat voorop staat en niet wie daarvoor zorgt. Werk aan acceptatie voor het gezin dat zij gaat vormen.

Je kind heeft er niet voor gekozen, help haar erbij om het beste uit zichzelf te halen.

Laat haar ontwikkelen

Je dochter is lesbisch, dit komt niet doordat ze jouw levensstijl of normen en waarden afwijst.

Hoe graag je misschien ook wilt dat je kind gaat trouwen en kleinkinderen krijgt, zorg dat je deze ideeën niet aan haar opdringt. Je hebt geen kind gekregen zodat zij ze ook kan krijgen. Ze is niet bezig om jouw dromen kapot te maken, daarom is het ook niet eerlijk om haar deze druk op te leggen.

Ga er niet blind van uit dat, omdat je dochter jong is, ze zichzelf niet kent of niet weet wat haar geaardheid is. Veel mensen die seksuele ervaring hebben met iemand van hetzelfde geslacht, maar er toch voor kiezen om een heteroseksuele relatie aan te gaan, kwamen hier op latere leeftijd toch voor uit. Dit terwijl ze het al op veel jongeren leeftijd al wisten.

Neem het altijd serieus als je kind uit de kast komt.

Communiceer met elkaar

Zorg dat je kinderen altijd met je kunnen praten. Het laatste wat je wilt is dat je dochter stiekem doet en je niks over haar leven vertelt. Praat zelf met ze en moedig openheid aan. Wees aardig voor jezelf. Het kan als een grote verassing komen dat je kind lesbisch is. Het is niet erg om daar verdrietig over te zijn, om je zorgen te maken en om je hulpeloos te voelen.

Dit is ook voor jou een tijd van verandering.

Ze is nog dezelfde dochter

Onthoud dat je kind niet veranderd is. Er is geen geheim genootschap waar ze zich bij heeft aangesloten of een schreeuwend “Yes, ik ben een LES!” pak dat ze aan gaat trekken. Ze is hetzelfde kind dat je hebt opgevoed en waar je van houdt. Het enige verschil is dat ze waarschijnlijk eerlijker tegen je is geweest dan ooit en ze je iets ontzettend persoonlijks heeft verteld. Iets wat voor haar erg spannend en eng was om te vertellen. Je kind kan bang zijn om je liefde en steun kwijt te raken.

Niet tekort geschoten

Je bent niet tekort geschoten als ouder omdat je kind lesbisch is, ook heb je haar niet lesbisch gemaakt. Niets wat jij hebt gedaan of wat ze hebben meegemaakt heeft tot dit resultaat geleid.

Er is geen knop in haar hoofd die omgedraaid is waardoor ze nu opeens op vrouwen valt.

Of je nu een alleenstaande ouder bent, een samengesteld gezin of een groot gezin heb, het is niet jouw “schuld”.

“Lotgenoten”

Je bent niet de enige ouder die door een moeilijke fase gaat. Het beeld dat je in je hoofd had over je kind moet je ineens aanpassen en dat kan niet altijd even gemakkelijk zijn.

Heel begrijpelijk.

Juist omdat je niet de enige bent hoef je jezelf hier niet alleen in te voelen. Omdat je het nog niet met je omgeving kunt of wilt delen wil dit niet zeggen dat je er alleen voor staat. Dit is juist een mooi platform of gedachten uit te wisselen.

Deel je ervaringen hieronder als je daar behoefte aan hebt.

Heb je vragen? Stel ze gerust. Hoe meer ouders het onderwerp bespreekbaar maken hoe beter, samen kom je er sterker uit!

Speak Your Mind

*